- harryzzers#7700
- Katılım
- 19 Eyl 2021
- Mesajlar
- 1,522
- Tepkime puanı
- 423
- Şehir
- Yurtdışı
DMA TOPLULUK YÖNETİMİ
Bu yazıda şu soruların cevaplarını vereceğiz: Etkili bir yönetişim yapısını ne tanımlar? Hangi kararları kim alacak ve süreç nasıl görünüyor? Hangi pozisyon nasıl çalışır ve kim kime rapor verir? Ek olarak, sunucunuzda değiştirebileceğiniz ve uygulayabileceğiniz örnek yönetim modellerinin yanı sıra topluluğunuzu bu yapılara katılmaları için nasıl güçlendireceğinize dair fikirler de sağlayacağız.
“Yönetim Sistemi” - Sunucunun misyon, vizyon ve değerlerinden oluşur.
Hem topluluk hem de moderatörleriniz için en iyi ortamı sağlamak için moderasyon ekibinizin uygun şekilde yapılandırılması gerekir. Topluluklar için geçerli olan tek bir doğru yapı yoktur ve zaman içinde modelleri değiştirmek gerekebilir. Topluluğunuzun yapılandırılma şekli, neye ihtiyaç duyduğuna göre belirlenir. Denetleme ekibinize uygun bir yönetişim yapısı olmadan, sistem herhangi bir zorlamaya maruz kaldığında kendilerini belirgin hale getiren personel, tutarsızlıklar, çakışmalar ve boşluklar arasında kafa karışıklığı olabilir.
Discord'daki çoğu sunucu, belirli standartlar karşılandığında daha etkili çalışır. Her standart, etkili liderlik, organizasyon ve büyüme için gereklidir. Bu standartlardan biri karşılanmazsa, sunucunun diğer alanlarının kalitenin düşmesi riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu bozulma, sunucunuzun hizmetini, sürdürülebilirliğini ve topluluğunu etkileyecektir. Bu bölümde, karar verme sürecini daha yakından inceleyerek hayati kilit noktalara odaklanacağız. Korunması gereken en önemli nitelikler şunlardır:
Yapı: İyi ve kolay anlaşılır bir yapı, verimli bir ekibe doğru ilk adımdır. İlgili herkes için netliği, koordinasyonu ve genel erişilebilirliği geliştirir. Operasyonlar, kontrol ve raporlama yapıları için genel bir sorumluluk tasarımı oluşturmalıdır.
Raporlama yapısı deyim yerindeyse emir-komuta zincirini ifade eder, yani kimin kime rapor vereceğini tanımlar. Tasarımın personel ve potansiyel dış ortaklar tarafından kolayca anlaşıldığından emin olun . Herkesin aynı sayfada olduğundan emin olmak için personel rollerinin ve pozisyonunun işlevlerini içermelidir .
Bilgi ve Beceriler: Moderatörleriniz hem moderasyonun teknik yönleri hakkında bilgili hem de ekibinizin yapısı içinde etkili ve verimli bir şekilde moderatörlük yapmak için uygun becerilere sahip olmalıdır.
Personel Sorumluluğu: Hesap verebilirlik, sunucunuzdaki yetkili kişilerin (personeliniz/modlarınız) yaptıkları eylemlerden sorumlu tutulmasını sağlar.
Risk Yönetimi: Risk yönetimi, mutlaka riskten kaçınma anlamına gelmez . Her sunucu, düzeni korumak ve katılımı artırmak adına zor kararlar almak zorunda kalacaktır. Potansiyel kararlarınızın bir bütün olarak topluluk üzerinde nasıl bir etki yaratacağını bilmeniz gerekir. Bir sunucuyu bozabilecek riskler almak ile sunucunun iyileştirilmesi için gerekli riskleri almak arasında bir denge bulmak ve bu konuda deneyimli bir ekibe sahip olmak, topluluğunuzu çok daha istikrarlı ve yetenekli hale getirir.
Karar verme
Etkili yönetişim yapıları söz konusu olduğunda, karar vermeyi kolaylaştıran bir süreç oluşturmak önemlidir. Topluluğunuzun her alanında, karar verme önemli bir rol oynar. Uzun vadeli hedefler belirlemek ve topluluğun nasıl tanıtılacağına karar vermek bu stratejinin bir parçası olabilir. Operasyonel olarak da düşünmek zorundasınız; Bir kullanıcı yaramazlık yaptığında hangi ceza uygundur? Karar verme statik bir süreç değildir: Topluluğunuz gibi sürekli gelişir, topluluğunuzun ihtiyaçlarına göre değişmelidir.
Vermeniz gereken önemli bir karar, topluluk üyelerinizin ne kadar etki sahibi olacağı ve bunun yönetim yapınızı nasıl etkileyeceğidir. Örneğin: topluluğunuzun üyeleri moderatör pozisyonları için oy kullanabilecek mi? Sunucudaki büyük değişiklikler için bir topluluk oylaması istiyor musunuz? Çoğu toplulukta, topluluk üyelerinin fikir sunarak ve değişiklikler önererek karar verme sürecinizi etkileyebileceği bir geri bildirim veya öneri kanalı olacaktır.
Aynı soru moderatörlerinize de sorulmalıdır. Karar verme sürecinizde ne gibi etkileri var? Moderatörler, büyük sunucu değişiklikleriyle ilgili kararların bir parçası mı? Moderatörler için cezaların süresini belirleyen yönergeleriniz var mı, yoksa bu karar her bir moderatöre mi bırakılıyor? Moderatörlerinizden geri bildirim almak için proaktif bir yaklaşım mı izliyorsunuz yoksa pasif bir şekilde önerilerin gelmesini mi bekliyorsunuz?
Discord'un nasıl kurulduğundan dolayı, her zaman sorumlu tek bir sahip olacaktır, ancak personelinizin diğer üyeleri farklı türdeki kararlardan sorumlu olabilir. Bir değişikliği uygulamak istediğinizde veya önerilere açtığınızda, kararların nasıl alınacağını net bir şekilde tanımlamanız gerekir. İşte dikkate alınması gereken bazı seçenekler:
Oylama: Karar verirken demokratik yoldan gitmeyi tercih edebilirsiniz. Bu, üyelerin dahil olduğu halka açık bir oylama olabilir veya oylama personeliniz arasında olabilir. Oylamanın çoğunluk mu yoksa oybirliği mi olacağına karar verebilirsiniz. Ayrıca, karar verme süreciniz olarak oylamayı seçerseniz, sunucu sahibi gibi birisinin bir kararı veto edip edemeyeceğini, ne zaman ve neden veto edebileceğini de net olarak belirtmelisiniz.
Uzlaşma: Çalışanlarınızın veya topluluğun üyeleri arasında bir uzlaşma aramayı da seçebilirsiniz. Bu durumda, kararın kendisini sorgular ve herkes sonuçtan memnun olana kadar değiştirirsiniz. Bir uzlaşma, başlangıçta düşünmediğiniz kararlarla sonuçlanabilir, ancak daha uzun sürebilir.
Karar verme: Sadece sunucu sahibi olarak kararlar alabilir ve bunları tartışmaya açık bir şey olarak değil, değişiklik olarak sunabilirsiniz. Bu durumda, topluluğun diğer üyelerinin etkisini ortadan kaldırırsınız, ancak kararlar çok daha hızlı alınır.
Sıralama: Birden fazla seçenek mevcut olduğunda, bunlar artılar ve eksiler gibi farklı faktörlere göre sıralanabilir. Sıralama, basit bir oylamaya göre daha anlayışlı olabilir, bu da farklı görüşlerin daha iyi anlaşılmasını sağlar.
Konsensüs: Hiç kimse bir öneriye itiraz etmediğinde, fikir birliğine dayalı bir karar verebilirsiniz.
Deneyim: Topluluğunuzun veya personelinizin bazı üyeleri belirli bir alanda çok yetenekli olabilir ve onlardan deneyimlerine dayanarak bir karar vermelerini isteyebilirsiniz. Bu, kullandığınız bir botun yeni özellikleriyle ilgili kararlarda geçerli olabilir. Programlama konusunda deneyimli biri, Discord'un sınırlamalarının daha fazla farkında olabilir.
Karar verme, hem yönetiminizi hem de bir bütün olarak toplum vizyonunuzu etkilediği için topluluğunuzun hayati bir parçasıdır. İyi karar verme süreçlerine sahip olmak, topluluğunuz ve personeliniz için daha iyi bir yapı sağlar. Sorumlulukların daha iyi anlaşılmasını sağlar, topluluğun sahipliğini geliştirir ve yönetim yapınızı daha da netleştirir.
Bir topluluğun yapısı genellikle yatay ve dikey bir hiyerarşiye bölünebilir. Çoğu topluluk, onlara belirli görevler atayarak farklı roller tanımladıkları dikey bir yaklaşım seçer. Klasik olarak konuşursak, bu sizin sahibiniz, yöneticileriniz ve moderatörleriniz olacaktır, ancak elbette bu, topluluğunuzun ihtiyaçlarına bağlı olarak farklı olabilir.
Bazı topluluklar daha yatay bir yaklaşımı tercih ediyor; personelin veya topluluğun farklı üyeleri, farklı alanlardan ve görevlerden sorumlu ve sorumludur. Tabii ki, ikisi arasında seçim yapmak zorunda değilsiniz ve bir arada var olabilirler. Her zaman bir sunucu sahibiniz olacağını ve her sunucunun bu ölçüde dikey bir hiyerarşiye sahip olacağını unutmayın.
Her topluluk farklı bir yapıya sahip olacaktır. Bazı topluluklar, topluluk üyelerinin büyük katılımına sahipken, diğerleri kesinlikle tek bir kişi tarafından yönetilir. Bununla birlikte çoğu topluluk, sahip, yönetici ve moderatörlerden oluşan bir yapıya sahiptir. Sahibi, topluluk ve ekiple ilgili stratejik kararlar almakla görevlidir. Topluluğun vizyonunu formüle eder, uzun vadeli hedefler belirler, rolleri ve değerleri tanımlar vb. Yöneticiler, moderatör ekibinden sorumlu olacak, yeni moderatörleri dahil edecek, itirazları ele alacak, kanalları yönetecek ve moderatör şikayetlerini ele alacak. Moderatörler günlük görevleri yerine getirecektir. Bu, resmi bir hiyerarşide her pozisyonun daha yüksek veya daha düşük olduğu dikey bir yaklaşımdır.
Yatay bir yapı, personelinizin üyeleri arasında paylaşılan görev veya sorumluluklardan oluşur. Moderatörler, bir bütün olarak sunucudan ziyade farklı kanallardan sorumlu olabilir veya bazıları yasak itirazlarıyla ilgilenmekle görevlendirilebilirken, diğerleri daha topluluk odaklı olabilir ve geri bildirim kanallarına odaklanabilir.
Her iki sistem de bir arada var olabilir ve kendi değerlerine sahip olabilir. Dikey bir sistemde, yatay sistemin ekibe daha fazla sahiplik ve sorumluluk getirdiği görevlerde herkesin net bir rolü vardır. Ekip üyeleri, sorumluluklarından dikey bir sisteme göre daha fazla sorumlu olacaktır. Yatay bir sistem içinde sahiplik, ekibinizin üyeleri, bunlar üzerinde etkisi olan alanlardan doğrudan sorumlu olacağından, sunucunun misyonuna, vizyonuna ve değerlerine daha fazla dahil olmak anlamına gelir.
Örnek Yapıları Karşılaştırma
Daha önce de belirtildiği gibi, Discord'unuz için bir yönetişim yapısı oluştururken gerçekten tüm düzene uyan tek bir boyut yoktur. Çalışan bir yönetişim yapısının önemli bir yönü, istikrarlı olması, ancak aynı zamanda esnek olması açısından da akışkan olmasıdır. Zamanla sürekli ayarlamalara ve iyileştirmelere ihtiyaç duyulacaktır, bu nedenle “eski sistemleri” bırakmaya çalışın ve Discord sunucunuza en çok neyin faydası olduğuna odaklanın.
İlk örneğimiz , normalde şöyle görünecek olan, çoğunlukla dikey odaklı yönetişim olan tipik bir piramit olacaktır:
Bu sorunları önlemenin bir yolu , önceki sisteme akıcı , daha yatay yapılandırılmış bir hiyerarşi ekleyerek yapılabilir. Akışkan, hükümetiniz esnektir ve gerektiğinde değişime izin verir. Çok fazla akışkanlığın dezavantajları, kimin ne yaptığını ve kimin neyden sorumlu olduğunu gözden kaçırmanın kolay olması olabilir, bu nedenle yeri ve sorumlulukları doğru bir şekilde tanımladığınızdan emin olun. tanıttığınız rollerden.
Topluluğun yönetişim mekaniklerinize dahil edilmesi, daha önce bahsedilen bileşenler ve niteliklerin yanı sıra, söz konusu topluluğun iyileştirilmesinde oldukça verimli olabilir. Pek çok sunucu sahibi ve üst düzey personel hala “her şeyi gizli tut, sunucuyu uzak tut, kontrol et ve komuta et” zihniyetine sahip, bu da toplulukla gerçek bir bağlantı kurmadan sunucu adına hareket ettikleri anlamına geliyor. Üyelerinizden geri bildirim almak bununla mücadele edebilir.
Geri bildirim alma, aşağıda gösterildiği gibi birden çok yolla yapılabilir:
Topluluğu katılım için güçlendirmenin en kolay yolu, #geribildirim veya #öneri kanalı gibi genel kanallar aracılığıyla yapılabilir . Kullanıcılardan hem olumlu hem de olumsuz nitelikte geri bildirim almanın ve önerebilecekleri yeni fikirlerden ilham almanın en basit yoludur. Herhangi bir yararlı tavsiye varsa, hem kullanıcılar hem de personelin geri kalanıyla geri bildirim ve önerileri yanıtlayan ve tartışan sorumlu bir personel ekibi oluşturun. Bu ekip, bilgisiz topluluk adına yapılan herhangi bir karışıklığı veya eksik varsayımları önlemek için ilgili tüm bilgilerin uygun bir şekilde dağıtıldığından emin olmaya odaklanmalıdır.
Sunucunun kendisinde kanalları kullanmaya alternatif olarak ModMail botunu kullanarak bir geri bildirim sistemi uygulayabilirsiniz . Diğer herkes görebilirken yanıt verebilecek seçili üyeleri gruplandırmanıza olanak tanır. Daha sonra personel, bileti kamuoyu önünde tartışmadan veya personel kanalında kaybolma riskini almadan kapalı bir ortamda ele alabilir. Ayrıca, üst düzey personel ile iletişime geçilerek görüşlerinin alınması ve son olarak arşivlenmesi daha kolay olacaktır.
Topluluk etkisini Discord sunucunuzun ötesine taşımak istiyorsanız, sunucunuzu veya topluluğunuzu temsil eden Sosyal Medyayı Twitter, Reddit veya benzeri popüler platformlarda kullanabilirsiniz. Bu ve e-yönetişim, artan şeffaflık yaratmak ve faydalı geri bildirimleri filtrelemek için faydalı araçlar olarak kendilerini kanıtlamıştır.
Etkili Üyeler
Bazen personel ekibinin bir parçası olmayan kişilerden geri bildirim almak isteyebilirsiniz, ancak henüz tüm sunucudan geri bildirim almak istemezsiniz. Bunun yerine, daha etkili üyelerden veya sunucunuzun oldukça görünür ve aktif üyelerinden geri bildirim istemekle başlamak isteyebilirsiniz. Paydaşlardan diğer topluluklardaki personele ve sunucunuzdaki en üretken üyelere kadar değişebilirler. İkincisi, personel ekibiniz sunucuyu sahne arkasından çalıştırmaya çalışırken aktif Discord topluluğuyla bağlantı kuramıyorsa özellikle önemli olacaktır. Bazen personel, planlarının sunucu ve topluluk için bir gelişme olacağını düşünebilir, ancak topluluğun kendisi aynı fikirde olmayabilir.
Aktif ve sosyal üyeleri yönetiminize dahil etmek için onlara “Topluluk Rehberleri” olarak adlandırılabilecek özel bir rol verebilirsiniz. Normal moderatörlerin sahip olduğu güce pek sahip olmayacaklar - isteğe bağlı olarak 'mesajları yönetme' veya benzeri düşük seviyeli anlaşmazlık izinlerine sahip olacaklar - ancak asıl kullanımları topluluk adına geri bildirim vermek olacaktır. Personel, özellikle topluluk yönetimi ve Discord kullanıcıları arasında gerekli bağlantı olacaklar.
Bu kullanıcıların, başlık altında olup biten her şeyi bilmesi gerekmese de, en azından onları ve topluluğun geri kalanının Discord sunucusundaki deneyimini etkileyecek değişikliklere dahil etmelisiniz. Bu, rollerin veya kanalların değiştirilmesi/eklenmesi, topluluk etkinlikleri ve bu satırlardaki diğer şeyleri içerir. Personel kararları öncelikli olsa da topluluk rehberlerinin görüşlerini göz ardı etmemelisiniz. Orijinal planlarınız ve vizyonunuzla çelişebilirler, ancak bilgilerinin ne kadar değerli olduğunu bir şeyi ne kadar çok uygulamak istediğinize karşı tartmalı ve bu çelişki varsa bir uzlaşmaya varıp varamayacağınıza bakmalısınız.
Seçtiğiniz etkili üyelerin güvenilir olduğundan ve herhangi bir bilgi sızdırmadığından emin olun. Sadece istendiğinde halktan geri bildirim almalılar ve kendilerini personel sanmamalılar. Yine de, onların girdileri, zamanları ve çabaları gerektiği gibi tanınmalı ve takdir edilmelidir - onlar, sizin gibi, sadece paylaştığınız topluluğu daha iyi bir yer haline getirmek istiyorlar.
Moderatör becerilerinizi test etmeye hazır mısınız?
Bu yazıda şu soruların cevaplarını vereceğiz: Etkili bir yönetişim yapısını ne tanımlar? Hangi kararları kim alacak ve süreç nasıl görünüyor? Hangi pozisyon nasıl çalışır ve kim kime rapor verir? Ek olarak, sunucunuzda değiştirebileceğiniz ve uygulayabileceğiniz örnek yönetim modellerinin yanı sıra topluluğunuzu bu yapılara katılmaları için nasıl güçlendireceğinize dair fikirler de sağlayacağız.
Topluluk Yönetimi Nedir?
“Yönetim” - Kuruluşların veya ülkelerin en üst düzeyde yönetilme şekli.“Yönetim Sistemi” - Sunucunun misyon, vizyon ve değerlerinden oluşur.
Hem topluluk hem de moderatörleriniz için en iyi ortamı sağlamak için moderasyon ekibinizin uygun şekilde yapılandırılması gerekir. Topluluklar için geçerli olan tek bir doğru yapı yoktur ve zaman içinde modelleri değiştirmek gerekebilir. Topluluğunuzun yapılandırılma şekli, neye ihtiyaç duyduğuna göre belirlenir. Denetleme ekibinize uygun bir yönetişim yapısı olmadan, sistem herhangi bir zorlamaya maruz kaldığında kendilerini belirgin hale getiren personel, tutarsızlıklar, çakışmalar ve boşluklar arasında kafa karışıklığı olabilir.
Etkili Yapılar Geliştirmek
- Nitelikler ve BileşenlerDiscord'daki çoğu sunucu, belirli standartlar karşılandığında daha etkili çalışır. Her standart, etkili liderlik, organizasyon ve büyüme için gereklidir. Bu standartlardan biri karşılanmazsa, sunucunun diğer alanlarının kalitenin düşmesi riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu bozulma, sunucunuzun hizmetini, sürdürülebilirliğini ve topluluğunu etkileyecektir. Bu bölümde, karar verme sürecini daha yakından inceleyerek hayati kilit noktalara odaklanacağız. Korunması gereken en önemli nitelikler şunlardır:
Yapı: İyi ve kolay anlaşılır bir yapı, verimli bir ekibe doğru ilk adımdır. İlgili herkes için netliği, koordinasyonu ve genel erişilebilirliği geliştirir. Operasyonlar, kontrol ve raporlama yapıları için genel bir sorumluluk tasarımı oluşturmalıdır.
Raporlama yapısı deyim yerindeyse emir-komuta zincirini ifade eder, yani kimin kime rapor vereceğini tanımlar. Tasarımın personel ve potansiyel dış ortaklar tarafından kolayca anlaşıldığından emin olun . Herkesin aynı sayfada olduğundan emin olmak için personel rollerinin ve pozisyonunun işlevlerini içermelidir .
Bilgi ve Beceriler: Moderatörleriniz hem moderasyonun teknik yönleri hakkında bilgili hem de ekibinizin yapısı içinde etkili ve verimli bir şekilde moderatörlük yapmak için uygun becerilere sahip olmalıdır.
Personel Sorumluluğu: Hesap verebilirlik, sunucunuzdaki yetkili kişilerin (personeliniz/modlarınız) yaptıkları eylemlerden sorumlu tutulmasını sağlar.
Risk Yönetimi: Risk yönetimi, mutlaka riskten kaçınma anlamına gelmez . Her sunucu, düzeni korumak ve katılımı artırmak adına zor kararlar almak zorunda kalacaktır. Potansiyel kararlarınızın bir bütün olarak topluluk üzerinde nasıl bir etki yaratacağını bilmeniz gerekir. Bir sunucuyu bozabilecek riskler almak ile sunucunun iyileştirilmesi için gerekli riskleri almak arasında bir denge bulmak ve bu konuda deneyimli bir ekibe sahip olmak, topluluğunuzu çok daha istikrarlı ve yetenekli hale getirir.
Karar verme
Etkili yönetişim yapıları söz konusu olduğunda, karar vermeyi kolaylaştıran bir süreç oluşturmak önemlidir. Topluluğunuzun her alanında, karar verme önemli bir rol oynar. Uzun vadeli hedefler belirlemek ve topluluğun nasıl tanıtılacağına karar vermek bu stratejinin bir parçası olabilir. Operasyonel olarak da düşünmek zorundasınız; Bir kullanıcı yaramazlık yaptığında hangi ceza uygundur? Karar verme statik bir süreç değildir: Topluluğunuz gibi sürekli gelişir, topluluğunuzun ihtiyaçlarına göre değişmelidir.
Vermeniz gereken önemli bir karar, topluluk üyelerinizin ne kadar etki sahibi olacağı ve bunun yönetim yapınızı nasıl etkileyeceğidir. Örneğin: topluluğunuzun üyeleri moderatör pozisyonları için oy kullanabilecek mi? Sunucudaki büyük değişiklikler için bir topluluk oylaması istiyor musunuz? Çoğu toplulukta, topluluk üyelerinin fikir sunarak ve değişiklikler önererek karar verme sürecinizi etkileyebileceği bir geri bildirim veya öneri kanalı olacaktır.
Aynı soru moderatörlerinize de sorulmalıdır. Karar verme sürecinizde ne gibi etkileri var? Moderatörler, büyük sunucu değişiklikleriyle ilgili kararların bir parçası mı? Moderatörler için cezaların süresini belirleyen yönergeleriniz var mı, yoksa bu karar her bir moderatöre mi bırakılıyor? Moderatörlerinizden geri bildirim almak için proaktif bir yaklaşım mı izliyorsunuz yoksa pasif bir şekilde önerilerin gelmesini mi bekliyorsunuz?
Discord'un nasıl kurulduğundan dolayı, her zaman sorumlu tek bir sahip olacaktır, ancak personelinizin diğer üyeleri farklı türdeki kararlardan sorumlu olabilir. Bir değişikliği uygulamak istediğinizde veya önerilere açtığınızda, kararların nasıl alınacağını net bir şekilde tanımlamanız gerekir. İşte dikkate alınması gereken bazı seçenekler:
Oylama: Karar verirken demokratik yoldan gitmeyi tercih edebilirsiniz. Bu, üyelerin dahil olduğu halka açık bir oylama olabilir veya oylama personeliniz arasında olabilir. Oylamanın çoğunluk mu yoksa oybirliği mi olacağına karar verebilirsiniz. Ayrıca, karar verme süreciniz olarak oylamayı seçerseniz, sunucu sahibi gibi birisinin bir kararı veto edip edemeyeceğini, ne zaman ve neden veto edebileceğini de net olarak belirtmelisiniz.
Uzlaşma: Çalışanlarınızın veya topluluğun üyeleri arasında bir uzlaşma aramayı da seçebilirsiniz. Bu durumda, kararın kendisini sorgular ve herkes sonuçtan memnun olana kadar değiştirirsiniz. Bir uzlaşma, başlangıçta düşünmediğiniz kararlarla sonuçlanabilir, ancak daha uzun sürebilir.
Karar verme: Sadece sunucu sahibi olarak kararlar alabilir ve bunları tartışmaya açık bir şey olarak değil, değişiklik olarak sunabilirsiniz. Bu durumda, topluluğun diğer üyelerinin etkisini ortadan kaldırırsınız, ancak kararlar çok daha hızlı alınır.
Sıralama: Birden fazla seçenek mevcut olduğunda, bunlar artılar ve eksiler gibi farklı faktörlere göre sıralanabilir. Sıralama, basit bir oylamaya göre daha anlayışlı olabilir, bu da farklı görüşlerin daha iyi anlaşılmasını sağlar.
Konsensüs: Hiç kimse bir öneriye itiraz etmediğinde, fikir birliğine dayalı bir karar verebilirsiniz.
Deneyim: Topluluğunuzun veya personelinizin bazı üyeleri belirli bir alanda çok yetenekli olabilir ve onlardan deneyimlerine dayanarak bir karar vermelerini isteyebilirsiniz. Bu, kullandığınız bir botun yeni özellikleriyle ilgili kararlarda geçerli olabilir. Programlama konusunda deneyimli biri, Discord'un sınırlamalarının daha fazla farkında olabilir.
Karar verme, hem yönetiminizi hem de bir bütün olarak toplum vizyonunuzu etkilediği için topluluğunuzun hayati bir parçasıdır. İyi karar verme süreçlerine sahip olmak, topluluğunuz ve personeliniz için daha iyi bir yapı sağlar. Sorumlulukların daha iyi anlaşılmasını sağlar, topluluğun sahipliğini geliştirir ve yönetim yapınızı daha da netleştirir.
Takım Yapıları
- Yatay ve Dikey HiyerarşiBir topluluğun yapısı genellikle yatay ve dikey bir hiyerarşiye bölünebilir. Çoğu topluluk, onlara belirli görevler atayarak farklı roller tanımladıkları dikey bir yaklaşım seçer. Klasik olarak konuşursak, bu sizin sahibiniz, yöneticileriniz ve moderatörleriniz olacaktır, ancak elbette bu, topluluğunuzun ihtiyaçlarına bağlı olarak farklı olabilir.
Bazı topluluklar daha yatay bir yaklaşımı tercih ediyor; personelin veya topluluğun farklı üyeleri, farklı alanlardan ve görevlerden sorumlu ve sorumludur. Tabii ki, ikisi arasında seçim yapmak zorunda değilsiniz ve bir arada var olabilirler. Her zaman bir sunucu sahibiniz olacağını ve her sunucunun bu ölçüde dikey bir hiyerarşiye sahip olacağını unutmayın.
Her topluluk farklı bir yapıya sahip olacaktır. Bazı topluluklar, topluluk üyelerinin büyük katılımına sahipken, diğerleri kesinlikle tek bir kişi tarafından yönetilir. Bununla birlikte çoğu topluluk, sahip, yönetici ve moderatörlerden oluşan bir yapıya sahiptir. Sahibi, topluluk ve ekiple ilgili stratejik kararlar almakla görevlidir. Topluluğun vizyonunu formüle eder, uzun vadeli hedefler belirler, rolleri ve değerleri tanımlar vb. Yöneticiler, moderatör ekibinden sorumlu olacak, yeni moderatörleri dahil edecek, itirazları ele alacak, kanalları yönetecek ve moderatör şikayetlerini ele alacak. Moderatörler günlük görevleri yerine getirecektir. Bu, resmi bir hiyerarşide her pozisyonun daha yüksek veya daha düşük olduğu dikey bir yaklaşımdır.
Yatay bir yapı, personelinizin üyeleri arasında paylaşılan görev veya sorumluluklardan oluşur. Moderatörler, bir bütün olarak sunucudan ziyade farklı kanallardan sorumlu olabilir veya bazıları yasak itirazlarıyla ilgilenmekle görevlendirilebilirken, diğerleri daha topluluk odaklı olabilir ve geri bildirim kanallarına odaklanabilir.
Her iki sistem de bir arada var olabilir ve kendi değerlerine sahip olabilir. Dikey bir sistemde, yatay sistemin ekibe daha fazla sahiplik ve sorumluluk getirdiği görevlerde herkesin net bir rolü vardır. Ekip üyeleri, sorumluluklarından dikey bir sisteme göre daha fazla sorumlu olacaktır. Yatay bir sistem içinde sahiplik, ekibinizin üyeleri, bunlar üzerinde etkisi olan alanlardan doğrudan sorumlu olacağından, sunucunun misyonuna, vizyonuna ve değerlerine daha fazla dahil olmak anlamına gelir.
Örnek Yapıları Karşılaştırma
Daha önce de belirtildiği gibi, Discord'unuz için bir yönetişim yapısı oluştururken gerçekten tüm düzene uyan tek bir boyut yoktur. Çalışan bir yönetişim yapısının önemli bir yönü, istikrarlı olması, ancak aynı zamanda esnek olması açısından da akışkan olmasıdır. Zamanla sürekli ayarlamalara ve iyileştirmelere ihtiyaç duyulacaktır, bu nedenle “eski sistemleri” bırakmaya çalışın ve Discord sunucunuza en çok neyin faydası olduğuna odaklanın.
İlk örneğimiz , normalde şöyle görünecek olan, çoğunlukla dikey odaklı yönetişim olan tipik bir piramit olacaktır:
- En üstte, her şeyden sorumlu olan bir veya çok az kişi var (bu, sunucu sahibi, CEO veya benzeri olabilir). En üstte birkaç kişinin olması, üst sıralarda fazla tartışma veya dikkat dağıtmadan doğrudan sunucunun hedefine nişan almayı kolaylaştıracaktır.
- Onları takiben yöneticiler veya bir tür yönetim olacak - genellikle arka uç işlerden sorumlu olacaklar ve en yüksek role rapor verecekler.
- Onların hemen altında, moderatörleri terfi ettirmek/in seviyesini düşürmek, yeni moderatörleri tanıtmak veya yasak itirazlarını ele almak gibi çeşitli görevleri yerine getiren kıdemli veya baş moderatörler olacaktır. Ayrıca, üst düzey personel ve moderatörler arasındaki bağlantı halkası olacaklar - ikincisi, sunucunun kamuya açık olmasıyla ilgilenir.
Bu sorunları önlemenin bir yolu , önceki sisteme akıcı , daha yatay yapılandırılmış bir hiyerarşi ekleyerek yapılabilir. Akışkan, hükümetiniz esnektir ve gerektiğinde değişime izin verir. Çok fazla akışkanlığın dezavantajları, kimin ne yaptığını ve kimin neyden sorumlu olduğunu gözden kaçırmanın kolay olması olabilir, bu nedenle yeri ve sorumlulukları doğru bir şekilde tanımladığınızdan emin olun. tanıttığınız rollerden.
Toplum katılımı
- Geribildirim ve ÖnerilerTopluluğun yönetişim mekaniklerinize dahil edilmesi, daha önce bahsedilen bileşenler ve niteliklerin yanı sıra, söz konusu topluluğun iyileştirilmesinde oldukça verimli olabilir. Pek çok sunucu sahibi ve üst düzey personel hala “her şeyi gizli tut, sunucuyu uzak tut, kontrol et ve komuta et” zihniyetine sahip, bu da toplulukla gerçek bir bağlantı kurmadan sunucu adına hareket ettikleri anlamına geliyor. Üyelerinizden geri bildirim almak bununla mücadele edebilir.
Geri bildirim alma, aşağıda gösterildiği gibi birden çok yolla yapılabilir:
Topluluğu katılım için güçlendirmenin en kolay yolu, #geribildirim veya #öneri kanalı gibi genel kanallar aracılığıyla yapılabilir . Kullanıcılardan hem olumlu hem de olumsuz nitelikte geri bildirim almanın ve önerebilecekleri yeni fikirlerden ilham almanın en basit yoludur. Herhangi bir yararlı tavsiye varsa, hem kullanıcılar hem de personelin geri kalanıyla geri bildirim ve önerileri yanıtlayan ve tartışan sorumlu bir personel ekibi oluşturun. Bu ekip, bilgisiz topluluk adına yapılan herhangi bir karışıklığı veya eksik varsayımları önlemek için ilgili tüm bilgilerin uygun bir şekilde dağıtıldığından emin olmaya odaklanmalıdır.
Sunucunun kendisinde kanalları kullanmaya alternatif olarak ModMail botunu kullanarak bir geri bildirim sistemi uygulayabilirsiniz . Diğer herkes görebilirken yanıt verebilecek seçili üyeleri gruplandırmanıza olanak tanır. Daha sonra personel, bileti kamuoyu önünde tartışmadan veya personel kanalında kaybolma riskini almadan kapalı bir ortamda ele alabilir. Ayrıca, üst düzey personel ile iletişime geçilerek görüşlerinin alınması ve son olarak arşivlenmesi daha kolay olacaktır.
Topluluk etkisini Discord sunucunuzun ötesine taşımak istiyorsanız, sunucunuzu veya topluluğunuzu temsil eden Sosyal Medyayı Twitter, Reddit veya benzeri popüler platformlarda kullanabilirsiniz. Bu ve e-yönetişim, artan şeffaflık yaratmak ve faydalı geri bildirimleri filtrelemek için faydalı araçlar olarak kendilerini kanıtlamıştır.
Etkili Üyeler
Bazen personel ekibinin bir parçası olmayan kişilerden geri bildirim almak isteyebilirsiniz, ancak henüz tüm sunucudan geri bildirim almak istemezsiniz. Bunun yerine, daha etkili üyelerden veya sunucunuzun oldukça görünür ve aktif üyelerinden geri bildirim istemekle başlamak isteyebilirsiniz. Paydaşlardan diğer topluluklardaki personele ve sunucunuzdaki en üretken üyelere kadar değişebilirler. İkincisi, personel ekibiniz sunucuyu sahne arkasından çalıştırmaya çalışırken aktif Discord topluluğuyla bağlantı kuramıyorsa özellikle önemli olacaktır. Bazen personel, planlarının sunucu ve topluluk için bir gelişme olacağını düşünebilir, ancak topluluğun kendisi aynı fikirde olmayabilir.
Aktif ve sosyal üyeleri yönetiminize dahil etmek için onlara “Topluluk Rehberleri” olarak adlandırılabilecek özel bir rol verebilirsiniz. Normal moderatörlerin sahip olduğu güce pek sahip olmayacaklar - isteğe bağlı olarak 'mesajları yönetme' veya benzeri düşük seviyeli anlaşmazlık izinlerine sahip olacaklar - ancak asıl kullanımları topluluk adına geri bildirim vermek olacaktır. Personel, özellikle topluluk yönetimi ve Discord kullanıcıları arasında gerekli bağlantı olacaklar.
Bu kullanıcıların, başlık altında olup biten her şeyi bilmesi gerekmese de, en azından onları ve topluluğun geri kalanının Discord sunucusundaki deneyimini etkileyecek değişikliklere dahil etmelisiniz. Bu, rollerin veya kanalların değiştirilmesi/eklenmesi, topluluk etkinlikleri ve bu satırlardaki diğer şeyleri içerir. Personel kararları öncelikli olsa da topluluk rehberlerinin görüşlerini göz ardı etmemelisiniz. Orijinal planlarınız ve vizyonunuzla çelişebilirler, ancak bilgilerinin ne kadar değerli olduğunu bir şeyi ne kadar çok uygulamak istediğinize karşı tartmalı ve bu çelişki varsa bir uzlaşmaya varıp varamayacağınıza bakmalısınız.
Seçtiğiniz etkili üyelerin güvenilir olduğundan ve herhangi bir bilgi sızdırmadığından emin olun. Sadece istendiğinde halktan geri bildirim almalılar ve kendilerini personel sanmamalılar. Yine de, onların girdileri, zamanları ve çabaları gerektiği gibi tanınmalı ve takdir edilmelidir - onlar, sizin gibi, sadece paylaştığınız topluluğu daha iyi bir yer haline getirmek istiyorlar.
Özet
İyi organize edilmiş ve yapılandırılmış bir yönetime sahip olmak, başarılı bir sunucu ve içerik ekibi ekibinin anahtarıdır. Çalışan her sunucunun en önemli bileşeni iletişimdir. Personel ekibiniz bir yol ayrımında olduklarını hissediyorsa veya sunucudaki bir soruna açık bir çözüm bulamıyorsa, deneyimli yabancıları veya topluluğun kendisini aramayı düşünün. Sunucunuz için kararlar alırken en iyi niyetlere sahip olsanız bile, özenle hazırlanmış topluluk yönetişim yapınıza güvenmek, aklınızdan geçmemiş olabilecek çözümlere gözlerinizi açabilir. Bahsedilen her özelliğin sunucunuzun bir parçası olması gerekmese de, bu yönergelerin size sunucunuzun neler uygulayabileceği konusunda bir fikir vermesini umuyoruz.Moderatör becerilerinizi test etmeye hazır mısınız?
Bu bağlantıyı görmek için
Giriş yap veya kayıt ol.
başvurun!