- Calpim#0008
Mageia Linux, 2010 yılında Mandriva Linux'un bir çatallaması olarak başlatılmış, topluluk temelli bir Linux dağıtımı projesidir. Mandriva'nın finansal sıkıntılarından sonra ortaya çıkmıştır. İsmi Yunan dilinden "mageia" sözünden geliyor. Anlamı ise çekici, güzel demek. Ne kadar güzelmiş, ileride göreceğiz.
2 Eylül 2010 tarihinde, Mandriva'nın yan kuruluşlarından Edge IT, Paris'teki Tribunal de commerce tarafından tasfiye sürecine alındı ve 17 Eylül'den itibaren geçerli olmak üzere tüm varlıklar tasfiye edildi ve çalışanlar serbest bırakıldı. Ertesi gün, 18 Eylül 2010'da, çoğunlukla Mandriva Linux dağıtımının geliştirilmesinden ve bakımından sorumlu olan bu eski çalışanlardan bazıları ve birkaç topluluk üyesi, topluluğun birçok üyesinin desteğiyle Mageia'nın kurulduğunu duyurdu.
MCC:
MCC, ya da Mageia Control Center, güncellemeleri, depoları, sürücüleri vs. hayati ayarları yönetmeye yarayan GUI kontrol panelidir. Bence o da tatminedici.
Paket yöneticisi olarak DNF kullanıyor. Bir Arch fanboyuna göre pacmandan biraz yavaş, ama üzmez.
KDE ile ortamı yapmayı başarmışlar. Manjaro kadar ultra optimize değil, ama Debian'da olduğu gibi 2GB RAM kullanmıyor da.
Mageia'nın en son sürümü 28 şubatta çıkış yapmış olan Mageia 8'dir.
Sonuç olarak Mageia güncelleme sıklığı bu şekilde:
Velhasıl, gelelim artı/eksi ksımına:
Artıları:
+Son kullanıcıya hitap ediyor olması.
+ RPM paket kullanması. Böylece uygulama sıkıntısı da çekmezsiniz.
+ Çoklu ortam desteği.
+MCC. Evet, bazı son kullanıcı dağıtımlarında olmayan gelişmiş ayarlamalar bunda var.
Eksileri:
- Manjaro kullanıyorsanız özel GRUB'la hata veriyor ve Kernel panic alıyorsunuz.
-GRUB'u yapamamışlar. Mageia'nın kendi GRUB'ında sistemi kitleme hatası var. Bu yüzden özellikle dualboot kullanacak olursanız, rEFInd gibi alternatif Boot Manager'lara geçmeli olacaksınız.
-Arada sırada olsa da KDE yarım saniyeliğine takılıyor. Tabii ben Mageia 7 kullandım, 8'de ne var bilemem.
-IceWM'in saçma bazı özellikleri olması. Görünüş olarak çakma duruyor bakınca. Özelleştirme şart.
-Başlangıçta çıkan açılış sesi kulak kanatır. Mint'de bile böyle ses yok yahu
-SystemD hatası mevcut. Açılışta keyfine göre iş yapıyor bizim oğlan.
Eksilerin GRUB ve SystemD dışında görsel olduğunu belirtmek isterim. Tabii donanım ve sürüm farkı da mevcut.
Ben 6.5/10 puanı verirdim. Kötü de değil, geliştirilebilir.
Neofetch den bir ekran görüntüsü:
Masaüstünden bir ekran görüntüsü:
İndirme linki:
*Link "Mageia 8" in resmi sitesidir.
Rehberimi okuduğunuz için teşekkürler. Eğer rehberi beğendiyseniz veya size yardımcı olduysa konuya beğeni vermeyi unutmayın. İyi forumlar.
Mageia nereden çıktı?
Mageia, 2010 yılında Mandriva Linux'un bir çatalı olarak, Mandriva SA'nın bir grup eski çalışanı ve Mandriva topluluğunun diğer birkaç üyesi tarafından oluşturuldu.2 Eylül 2010 tarihinde, Mandriva'nın yan kuruluşlarından Edge IT, Paris'teki Tribunal de commerce tarafından tasfiye sürecine alındı ve 17 Eylül'den itibaren geçerli olmak üzere tüm varlıklar tasfiye edildi ve çalışanlar serbest bırakıldı. Ertesi gün, 18 Eylül 2010'da, çoğunlukla Mandriva Linux dağıtımının geliştirilmesinden ve bakımından sorumlu olan bu eski çalışanlardan bazıları ve birkaç topluluk üyesi, topluluğun birçok üyesinin desteğiyle Mageia'nın kurulduğunu duyurdu.
Mageia'nın bazı özellikleri
Mageia KDE, GNOME, LXQt, MATE, Enlightment, Cinammon ve Xfce ortamları ile sorunsuz çalışabiliyor. Buna ek olarak IceWM pencere yöneticisi de geliyor. Openbox kadar tatmin etmese de, idare eder.MCC:
MCC, ya da Mageia Control Center, güncellemeleri, depoları, sürücüleri vs. hayati ayarları yönetmeye yarayan GUI kontrol panelidir. Bence o da tatminedici.
Paket yöneticisi olarak DNF kullanıyor. Bir Arch fanboyuna göre pacmandan biraz yavaş, ama üzmez.
KDE ile ortamı yapmayı başarmışlar. Manjaro kadar ultra optimize değil, ama Debian'da olduğu gibi 2GB RAM kullanmıyor da.
Mageia'nın en son sürümü 28 şubatta çıkış yapmış olan Mageia 8'dir.
Sonuç olarak Mageia güncelleme sıklığı bu şekilde:
Velhasıl, gelelim artı/eksi ksımına:
Artıları:
+Son kullanıcıya hitap ediyor olması.
+ RPM paket kullanması. Böylece uygulama sıkıntısı da çekmezsiniz.
+ Çoklu ortam desteği.
+MCC. Evet, bazı son kullanıcı dağıtımlarında olmayan gelişmiş ayarlamalar bunda var.
Eksileri:
- Manjaro kullanıyorsanız özel GRUB'la hata veriyor ve Kernel panic alıyorsunuz.
-GRUB'u yapamamışlar. Mageia'nın kendi GRUB'ında sistemi kitleme hatası var. Bu yüzden özellikle dualboot kullanacak olursanız, rEFInd gibi alternatif Boot Manager'lara geçmeli olacaksınız.
-Arada sırada olsa da KDE yarım saniyeliğine takılıyor. Tabii ben Mageia 7 kullandım, 8'de ne var bilemem.
-IceWM'in saçma bazı özellikleri olması. Görünüş olarak çakma duruyor bakınca. Özelleştirme şart.
-Başlangıçta çıkan açılış sesi kulak kanatır. Mint'de bile böyle ses yok yahu
-SystemD hatası mevcut. Açılışta keyfine göre iş yapıyor bizim oğlan.
Eksilerin GRUB ve SystemD dışında görsel olduğunu belirtmek isterim. Tabii donanım ve sürüm farkı da mevcut.
Ben 6.5/10 puanı verirdim. Kötü de değil, geliştirilebilir.
Neofetch den bir ekran görüntüsü:
Masaüstünden bir ekran görüntüsü:

İndirme linki:
Bu bağlantıyı görmek için
Giriş yap veya kayıt ol.
*Link "Mageia 8" in resmi sitesidir.
Rehberimi okuduğunuz için teşekkürler. Eğer rehberi beğendiyseniz veya size yardımcı olduysa konuya beğeni vermeyi unutmayın. İyi forumlar.